dijous, 22 de novembre del 2012

ROSA CARAMEL, Adela Turín i Nella Bosnia, Kalandraka- Hipòtesi

L'editorial Hipòtesi, amb Kalandraka, està fent una feina molt interessant i important. No només publiquen noves propostes, innovadores, molt creatives i riques en continguts i estils, sinó que recuperen obres de fa uns quants anys, que segueixen sent vigents i valen molt la pena.
En aquest cas es tracta d'un àlbum del 1976, publicat originalment en italià  com a "Rosaconfetto", i és un interessant llibre feminista.

El conte ens explica com en el país dels elefants, les elefantetes des del moment de néixer estaven predestinades a ser de color rosa i molt boniques i fines, per tal de casar-se,obligades a viure en un tancat on tot el que feien era per aquesta finalitat. Els elefantets, en canvi, vivien lliures pel camp, podent córrer, banyar-se, jugar....Fins que una elefanteta, la Gullermina, que no es tornava rosa ni a la de tres, és alliberada i darrera d'ella totes les altres.

És una història senzilla, i potser una mica previsible, però la veritat és que per desgràcia segueix sent necessària una pedagogia en aquest sentit, i aquest llibre pot ser-nos molt útil, a part de que les il·lustracions són molt maques. Va ser molt atrevit a l'època que es va publicar, i ho segueix sent avui dia.

dijous, 15 de novembre del 2012

EL PEQUEÑO TEATRO DE REBECCA, de Rébecca Dautremer, Ed. Edelvives

Aquest llibre és una meravella!
Només us diem que us hi podeu quedar atrapats mirant-lo i remirant-lo hores i hores. Una preciosa manera de fer una antologia d'il·lustracions i de petits fragments de textos dels llibres als que pertanyen.
No us diem res més, veniu, i gaudiu-ne!


PETIT IMAGINARI DE CIÈNCIA, Rosa Estopà (Dir.), Publicacions de l'Abadia de Montserrat

Aquest petit llibre que ens ha fet arribar l'Abadia de Montserrat, és un diccionari de ciència, tal com diu a la contraportada, alternatiu, insòlit i divertit. No hem sabut trobar millor descripció.

És un diccionari en el que les definicions han estat fetes per nens i nenes de 6 a 8 anys, de diverses escoles de Catalunya. Es tracta d'un interessantíssim treball fet durant els cursos 2009-2010, 2010-2011 i 2011-2012, a base de recollir definicions escrites pels alumnes, i després fent una criba per publicar les més divertides, allunyades de la definició "oficial", més enginyoses...i tal com explica la directora del projecte, va ser realment difícil triar quines sortirien publicades.
Després va ser il·lustrat pel Christian Inaraja, d'una manera també divertida i enginyosa, i publicat en aquest format petit i bonic.

Quan llegiu les definicions infantils, us transportareu a la vostra pròpia infantesa, i no podreu evitar el somriure constant. La veritat és que els nens són molt savis!


dissabte, 3 de novembre del 2012

COMPTA ANIMALS, de Petr Horácek, Ed. Joventut

Ens ha agradat molt aquest llibre per a nens i nenes petits, amb uns senzills i alhora preciosos desplegables de números "animalitzats".

Us ho expliquem: És un llibre per aprendre o practicar els números, utilitzant els animals per a fer-ho. A cada doble pàgina hi ha un número, i un/s animals. El número està dibuixat en un extrem de la pàgina, i és una solapa que s'obre. Quan l'obres, apareix desplegat el número dibuixat com si l'animal li hagués pres la forma.

Les il·lustracions, com habitualment en aquest autor txec establert a Anglaterra, són molt acolorides, amb colors molt vius, que les fan molt atractives a la vista dels nens, i amb un realisme suficient per identificar ràpidament els animals.